Surinaamse vlag

13:29:31

Nederlandse Vlag

17:29:31

Surinaams / Hindoestaans Anno 1985

Bevolkingsgroepen


De bevolkingsgroepen van Suriname

Eén van de redenen waarom Suriname zo'n geweldig land is, is de culturele diversiteit die je er zult aantreffen. De voorouders van de Surinamers komen van over heel de wereld en in Suriname is een unieke, Surinaamse mengcultuur ontstaan. De verschillende bevolkingsgroepen in Suriname leven vredig naast elkaar. 
De culturele diversiteit blijkt ook uit de keuken, de talen en de feestdagen van Suriname. De vijf punten van de gele ster in de vlag van Suriname staan voor de vijf belangrijkste bevolkingsgroepen.

De Inheemsen
De oorspronkelijke inwoners van Suriname zijn de inheemsen, vroeger ook wel indianen genoemd. Inmiddels zijn zij een minderheid geworden in Suriname. In Suriname zijn verschillende stammen van inheemsen: de Arowakken, de Caraïben, de Trio""s, de Wajana""s en de Akoerio""s.
De Arowakken en de Caraïben wonen vooral langs de kust. De overige drie stammen leven voornamelijk in het binnenland, in het regenwoud. Een aantal van hen houdt vast aan traditionele levenswijzen, hoewel sommige inheemsen het stadsleven hebben omarmd.

De Hindoestanen
De Hindoestanen zijn de afstammelingen van de contractarbeiders, die in de negentiende eeuw uit India naar Suriname kwamen om op de plantages te werken. Deze contractarbeiders konden in principe gratis terugkeren naar hun land van herkomst, maar een groot deel van hen koos ervoor om in Suriname te blijven wonen. Het grootste deel van de Hindoestanen in ook daadwerkelijk hindoe. Het kastenstelsel van het hindoeïsme bestaat in Suriname echter praktisch niet meer. Wel houden de meeste Hindoestanen zich nog aan allerlei traditionele gebruiken. De huizen van hindoes zijn in Suriname gemakkelijk te herkennen: in hun tuinen staan praktisch altijd bamboestokken met vlaggen eraan, ter verering van een van hun godheden.

De Marrons
De marrons zijn de afstammelingen van slaven die van de plantages weggelopen waren om in het regenwoud een nieuw bestaan op te bouwen. Tegenwoordig vormen zij een aparte bevolkingsgroep in Suriname, die duidelijk anders is dan de andere groepen.

De Creolen
De afstammelingen van de slaven zijn de creolen. De term ‘creool"" betekent ‘in eigen huis geboren"". De term werd vroeger al gebruikt voor toenmalige slaven die in Suriname geboren waren. De creolen hebben een “westerse” levensstijl, hoewel er onder hen ook steeds meer aandacht is voor hun traditionele gebruiken en religies. De meeste creolen wonen in Paramaribo. Lang vormden zij de grootste bevolkingsgroep van Suriname, maar inmiddels zijn ze qua aantallen ingehaald door de Hindoestanen.

De Javanen
Javanen in Suriname hebben contractarbeiders als hun voorouders. Ook hun voorouders kozen ervoor om in Suriname te blijven. De Javanen zijn een van de vijf grote bevolkingsgroepen in Suriname en hun invloed op de Surinaamse samenleving groeit nog steeds. Toch is de Javaanse gemeenschap nog vrij gesloten. Op verschillende plaatsen in Suriname (vooral  in het district Commewijne en in de Cultuurtuin in Paramaribo) zijn hechte, Javaanse dorpen te zien (dessa"s).